• الفهرست (كتابشناسی ملّا حبیب‌الله كاشانی)
  • فقیه ارجمند آیتالله ملّا حبیبالله كاشانی (1340 ق)

تحقیق و تصحیح: مجید غلامی جلیسه

 

پیش درآمد

از بزرگان علم گفتن و بررسی آثار و احوال و یك عمر تلاش آنان، هم تاریخ‌نگاری وتذكره‌نویسی و كتابشناسی است، و هم تذكّری برای مجاهدان عرصه علم و تلاش عصر حاضر.

ملّا حبیب الله شریف كاشانی فرزند ملّا علی مدد بن رمضان ساوجی از جمله بزرگان عرصه تشیع به شمار می‌رود كه عمری خالصانه در راه ترویج فرهنگ علوی قدم برداشت، ساده زیست، تلاش نمود، فراگرفت و فراداد، نگاشت و گذاشت و امروز، بعد از گذشت حدود 88 سال از رحلت این بزرگ مرد خطه عالم‌پرور كاشان هنوز كه هنوز است یادش به خلوص و آثارش زنده است. توفیق رفیق این حقیر گردیده است، كه گوشه‌ای از تلاشهای این عالم پركار و سخت كوش را احیاء و در اختیار اهل دانش قرار دهم، و خداوند را سپاس می‌گویم و امید آن دارم كه این تلاش ره‌توشه‌ای برای عقبی باشد و بس.

زندگینامه ملّا حبیبالله كاشانی ]درباره زندگی ایشان مقالات و كتابهایی نگاشته شده است و این حقیر تنها به ذكر چندخطی از زندگی پربار این بزرگمرد بسنده می‌كنم. علاقه‌مندان می‌توانند برای به دست آوردن اطلاعات كافی درباره حیات ایشان به كتاب ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی (فقیه فرزانه)، عبداللهموحدی، قم، چاپ دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم، 1376 ش و مجله نور علم، ش 54، مقاله رضا استادی، صص 24 ـ 65 مراجعه كنند.[

 آیت‌الله ملّا حبیب‌الله كاشانی از عالمان بزرگ سده چهاردهم هجری است كه تألیفات گرانبها و مهم و متنوّعی در فقه، اصول، كلام، حدیث و غیر آن دارد. وی پسر علی مدد فرزند رمضان كاشانی است و علاوه بر تبحّر در علوم دینی و ادبی قریحه سرودن شعر نیز داشته است. وی در یكی از كتب خود چنین می‌نویسد:

در سن چهارده سالگی دوره آموزش صرف و نحو و دروس متداوله را به پایان رسانده و نزد حاج سید حسین و عده دیگری از علما به تحصیل فقه و اصول پرداختم. مقداری از فصول را نزد شیخ محمد اصفهانی خواهرزاده خود و یك قسمت عمده از رسائل شیخ مرتضی انصاری را نیز پیش حاج میرزا ابوالقاسم كلانتری تهرانی خوانده و مقداری از حكمت را نیز از حاج ملّا هادی سبزواری فراگرفتم.

آیت‌الله ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی در سن شانزده سالگی به تحصیل اجازه روایتی وهجده سالگی با اجازه استاد خود حاج سید حسین به مقام اجتهاد نایل شد و تمامی عمر خود را صرف تدریس و تألیف نمود چنان كه آن‌جناب تألیفات خود را بیش از دویست جلد برشمرده و در این رساله به معرفی آنها پرداخته است.

سرانجام آیت‌الله ملّا حبیب‌الله شریف در بیست و سوم جمادی الاخر سال 1340 قمری در كاشان وفات یافت. جنازه مطهرش با تشییعی باشكوه در مزار دشت افروز كاشان به خاك سپرده شد.

فهرستهای خودنوشت

نوشتن فهرستی از تألیفات، از دیرباز مورد توجه علما و دانشمندان اسلامی بوده است، و كم نبوده‌اند بزرگانی كه اقدام به نگارش فهرستی از مؤلفات خود و یا مؤلفات اساتید، یا دانشمندان مورد علاقه خود را به صورت رساله‌ای مستقل و یا به ضمیمه آثار دیگر به رشته تحریر درمی‌آوردند. ]در این مجال تنها به بحث فهرست‌های خود نوشت می‌پردازیم اما شایان توجه است كه اولین كسی كه اقدام به نگارش فهرست آثار برای دیگران نموده است نیز یك ایرانی می‌باشد، پولوس ایرانی (Paulus persa) فهرستی از آثار ارسطو و افلاطون را برای انوشیروان به نگارش درمی آورد. رك: گنجور و برنامه او. محمدتقی دانش پژوه. هنر و مردم: ش :126صص 92ـ94.[

فهرست خودنوشت [uAutiBi bliography] فهرستی است كه صاحب اثر برای نگاشته‌های خود تنظیم می‌كند و در آن به معرفی آثار خود می‌پردازد، و از این كار می‌تواند سه هدف را دنبال نماید:

1 ـ معرفی آثار

بسیاری از مؤلفان برای آنكه جامعه علمی بتواند از نگاشته‌های آنها بهره كافی و وافی ببرد اقدام به معرفی آثار خود می‌نمودند، این نحو معرفی‌ها حال یا به صورت رساله‌ای مستقل و صرفاً به جهت معرفی تألیفات بوده است و یا آنكه در ضمن نگاشته‌های خود اقدام به معرفی آثار خود می‌پرداخته‌اند.

2 ـ جلوگیری از سرقت آثار

بسیار پیش می‌آمد كه دانشمند نماهایی با سرقت كل اثر و یا تلخیصی و یا ترجمه‌ای از یك تألیف، و نوشتن نام خود بر آن حاصل دسترنج عالمی را از آن خود می‌كردند.

اینگونه بود كه بسیاری از بزرگان با نگارش فهرست آثار خود و صد البته اشاره به مضمون و محتوای آن سعی بر جلوگیری از اینگونه سرقتها داشته‌اند، نكته قابل توجه آن است كه برای جلوگیری از این مهم لزوماً نیازی به نگارش فهرستی مستقل از آثار نبوده است و بسیاری از مؤلفان سعی می‌نمودند كه در ضمن تألیفات خود عنوان وموضوع دیگر آثار خود را معرفی نمایند، اما یكی از بهترین راهكارها برای جلوگیری از این نحو سرقت‌ها نوشتن فهرستی مستقل از تألیفات توسط خود مؤلف به شمار می‌آمده است.

3 ـ جلوگیری از نسبت آثار

جنگهای فرقه‌ای از صدر اسلام با به وجود آمدن دو فرقه شیعه و سنی شروع و در سیر تاریخ با به وجود آمدن نحله‌های مختلف مذهبی و عقیدتی همواره وجود داشته و دارد. كم نبودند كسانی كه با نگارش اثری موافق عقاید فرقه خود و انتساب آن به بزرگی از دیگر فرق، سعی داشته‌اند تمایلات عامه را به سمت و سوی مذهب خود بكشانند؛ مؤلفان و بزرگان می‌توانستند با نگارش فهرستی از آثار خود صحت انتساب این نحو آثار را به خود منتفی نمایند.

تاریخچهای از فهرستهای خودنوشت

پیش قراول نویسندگان فهرست‌های خود نوشت را باید جالینوس طبیب [jalinus] (د: ح 210 م.) دانست. جالینوس فهرستی از آثار خود تهیه نموده كه آن را پیناكس [Pinakes] نامیده است، این رساله در دو مقاله می‌باشد كه مقاله اول كتابهای طبی و مقاله دوم كتابهای منطقی، فلسفی، بلاغی، نحوی وی را شامل می‌شود، جالینوس در این فهرست به توصیف كتابهای خود پرداخته و مقصود خود را در هر تألیف بیان می‌دارد و در ذیل هر كتاب ضمن اشاره به سن و سال خود، كسانی را كه كتاب به آنها اهدا شده نیز نام می‌برد.

ایوب رهاوی ابرش این رساله را به سریانی ترجمه نموده و حنین بن اسحاق عبادی (د260: ق.) نیز این رساله را برای داود متطبّب به سریانی و برای أبوجعفر محمّد بن موسی خوارزمی به عربی ترجمه نموده است. ]نسخه منحصر به فرد این رساله در كتابخانه أیا صوفیا به شماره 3631 موجود است، این رساله برای اولین بار توسط مستشرق آلمانی Bergshtrasser در سال 1925 میلادی درلیپزیك تصحیح و با ترجمه آلمانی در مجله ایسیس (8/728) به چاپ می‌رسد، دكتر مهدی محقق نیز برای دومین بار متن عربی رساله را به همراه ترجمه فارسی آن در سال 1379 ش درتهران توسط انتشارات دانشگاه تهران و مؤسسه مطالعات اسلامی در 126 صفحه منتشرمی‌نماید. [

شایان توجه است كه به جهت اهمیت این فهرست، بعدها ابوبكر محمد بن زكریای رازی «كتاب فی استدراك مابقی من كتب جالینوس ممالم یذكره حنین و لا جالینوس نفسه فی فهرسته» را تألیف نموده كه در آن به جز فهرستی كه از آثار خود ارائه می‌دهد، استدراكی بر رساله آثار خود جالینوس و حنین بن اسحاق به نگارش درمی‌آورد. ]این رساله در عیون الأنباء در ضمن كتاب حاوی قسمت دوازدهم معرفی شده است ونسخه‌ای از آن موجود نمی‌باشد و با توجه به عنوان كتاب در این رساله، رازی كتبی را كه ازجالینوس باقی مانده و حنین بن اسحق ذكر نكرده آورده است. ر. ك: گنجور و برنامه او،محمدتقی دانش پژوه، هنر و مردم، ش 126، صص 92 ـ 94؛ مؤلفات و مصنفات رازی،ص 267.[

به نظر می‌رسد جالینوس فهرست دیگری نیز برای تألیفات خود نگاشته است كه نسخه‌ای از آن در دانشگاه تهران به شماره 2/ 4914 موجود می‌باشد، این فهرست در پایان كتاب «جالینوس فی صناعه الطب» آمده است و در آن آمده است:

«و اما سائر الكتب و التفاسیر التی وضعتها فلیس یضطرنی شیء الی ذكرها فی هذا الموضع لان من رأیی أن أحصیها كلها فی مقالة واحدة أو فی مقالتین واجعل عنوان الكتاب لجالینوس فی ذكر كتبه» ]فهرست نسخه‌های خطی دانشگاه تهران، ج 14، ص 4017.[

مرحوم دانش‌پژوه احتمال داده است كه این رساله با رساله دیگر وی به نام: «كتاب فی مراتب قراءة كتبه»، كه اسحاق بن حنین برای بخت‌یشوع به سریانی و حنین برای أبوالحسن احمد بن موسی خوارزمی به عربی درآورده بی‌ارتباط نباشد.

ترتیب تاریخی فهرستهای خودنوشت

1 ـ فهرست جالینوس (د: ح 210 م).

2 ـ فهرست أبوموسی جابر بن حیان بن عبدالله كوفی (د: 160 ق).

3 ـ فهرست عبدان اسماعیلی (د: سده سوم ق).

4 ـ فهرست محمد بن احمد بن جنید اسكافی (د: 381 ق).

5 ـ فهرست ابوالفتح عثمان ابن جنّی (د: 392 ق).

6 ـ فهرست كتابهای رازی و نام كتابهای بیرونی، تألیف أبوریحان محمّد بن أحمد بیرونی (د: 440 ق).

7 ـ فهرست، ابوالفتح محمّد بن علی كراجكی (د: 449 ق).

8 ـ احمد بن علی نجاشی (د: 450 ق).

9 ـ محمّد بن حسن طوسی (د: 460 ق).

10 ـ علی بن حسن بن علی میانجی معروف به عین القضاة همدانی (د: 471 ق).

11 ـ محیی‌الدین عربی (د: 560 ق.).

12 ـ علی بن موسی معروف به ابن طاووس (د: 589 ق).

13 ـ محمّد بن علی بن محمّد جرجانی (د: سده 8 ق).

14 ـ محمّد بن مرتضی فیض كاشانی (د: 1091 ق).

15 ـ فخرالدین بن محمد علی بن احمد طریحی (د: 1085 ق).

16 ـ محمدعلی بن ابوطالب حزین لاهیجی (د: 1181 ق).

17 ـ الفهرست، ملّا حبیب‌الله بن علی مدد كاشانی (د: 1340 ق).

درباره رساله الفهرست

كتاب الفهرست دارای سه بخش كلی است:

فهرست كتابخانه؛

فهرست تألیفات؛

وصیت نامه.

بخش اول این رساله در بردارنده فهرست كتابهای كتابخانه شخصی ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی است كه طبق دسته بندی خود وی در 16 فصل بدین قرار است:

1 ـ در كتب فقهیه از مؤلفات متقدمین و متأخرین و متأخری المتأخرین؛

2 ـ در ذكر كتب اصول فقه كه در تصرف این احقر است؛

3 ـ در ذكر كتب تفسیر و قرائت و تجوید است كه در تصرف این حقیر است؛

4 ـ در ذكر كتب لغت و نحو و صرف و معانی و بیان و نحو ذلك من الادبیات؛

5 ـ در ذكر كتب تواریخ و درایه و رجال و حكایات و نحو ذلك كه در تصرف این حقیراست؛

6 ـ در ذكر كتب حكمت و كلام و منطق و حساب و هیئت و نجوم و نحو ذلك كه در تصرف احقر است؛

7 ـ در مصاحف و كتب دعوات و زیارات و مایتعلق بذلک كه در تصرف این حقیراست؛

8 ـ در ذكر كتب مصائب ائمه معصومین : كه در تصرف این حقیر است؛

9 ـ در كتب اخلاق و معارف و مطالب عرفانیه كه در تصرف این حقیر است؛

10 ـ در ذكر كتب اخبار و احادیث از شیعه و سنی در اصول دین و فروع دین و غیرذلك كه در تصرف من است؛

11 ـ در ذكر كتب متفرقه كه جمله از آن كتب باطله است كه برای رد، در تصرف من است و جمله از آن در رد وهابیت باطله است؛

12 ـ در ذكر كتبی كه مرحوم ملّا اسماعیل برزی وصیت كرده بود كه به این حقیر داده شود و داده شده مگر چند كتاب آن كه در نزد ملّا میرزا آقا و حاجی ملّا محمّد یزدی است؛

13 ـ در ذكر كتب حبسی مرحوم حاجی سید حیدر كه وصیت كرده كه من آنها را بعد از وفات او حبس نمایم الی مدت بیست سال و چون در این مدت یكی از اولاد و اولاد اول او قابل نشوند این كتب بعد از انقضای مدت از مال نورچشمی آقا حسین باشد، لهذا در سیم شهر شعبان سنه 1315 این كتب همه به نحو مذبور حبس نمودم و تولیت آنها را با خود واگذاشتم؛

14 ـ در ذكر كتب موقوفه مرحوم حاجی محمد علی كوزه كنانی كه در تصرف این حقیر است چه آن مرحوم تولیت آنها بعد از وفات خود بر اولاد و اولاد خود و با انقراض آنها به اولاد حاجی محمدخان و با انقراض آنها با علم علمای بلدی كه این كتابها در آنجا اتفاق افتد و تفصیل این وقف در پشت این كتابها نوشته شده است؛

15 ـ در كتب موقوفه مرحوم آقای ملّا مهدی نراقی كه در تصرف این حقیر است باذن من له التصرف فیها من أعقل اولاد اولاده المذكور و ارشده، چنانكه تفصیل این وقف در پشت این كتابها مرقوم است؛

16 ـ در ذكر كتبی كه در قم خریدم فی سنه 1329.

بخش دوم این رساله كه شامل تألیفات ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی است و در حقیقت فهرست خودنوشت آثار ملّا حبیب‌الله كاشانی به شمار می‌رود نیز دارای 2 فصل به قرار زیر است:

1 ـ در ذكر كتبی كه از مؤلفات و مصنفات خود این احقر است كه در نزد خودم می‌باشد، مگر جمله‌ای از آنها كه طلاب نسخه اصل آنها را برای استنساخ برده‌اند و نداده‌اند؛

2 ـ در ذكر كتبی كه از مؤلفات این احقر كه به چاپ رسیده است.

بخش سوم كه خاتمه این رساله است نیز در حقیقت وصیت نامه‌ی مرحوم ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی به شمار می‌رود.

نسخههای الفهرست

دو نسخه خطی از كتاب الفهرست ملّاحبیب در دست می‌باشد:

1 ـ كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش ]عكس این نسخه به شماره 5/905 در كتابخانه مركز احیاء میراث اسلامی موجودمی‌باشد. [

 2 ـ تهران: دانشگاه تهران، ش 5994، نستعلیق سده 1، 73 گ، 11×17، 19 س ]16/ 175[ ]به ضمیمه كتاب رباعیات می‌باشد. [

لازم به ذكر است كه تنها بخش فهرست مصنفات مرحوم ملّا حبیب‌الله كاشانی نیز در انتهای كتاب مغانم المجتهدین كه با خط مؤلف به صورت سنگی طبع شده است، توسط محمّد بن حبیب‌الله شریف كاشانی فرزند مولف كتابت شده است.

روش تصحیح

ما در این رساله تنها بخش آثار مؤلف را تصحیح نموده‌ایم و البته امید آن است كه در آینده‌ای نه چندان دور كل رساله به صورت كتابی مستقل به همراه نمایه‌هایی مفصل به زیور طبع آراسته گردد. در این تصحیح نسخه كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی كه به خط خود مؤلف می‌باشد، اصل قرار گرفته و دو نسخه دیگر یعنی نسخه دانشگاه با رمز (د) و نسخه چاپ سنگی با رمز (س) به صورت نسخه بدل استفاده شده است.

كلیه نسخه‌های خطی موجود از آثار مؤلف چه در كتابخانه شخصی مؤلف و چه در دیگر كتابخانه‌های ایران، شناسایی و در پاورقی، اطلاعات اجمالی و منبع مورد استفاده آنها ذكر شده است، و سعی گردیده در صورت چاپ، اثری از مؤلف ابتدا با اشاره به چاپ آن كتاب رهنمون محققان و پژوهشگران استفاده كننده از آثار آن بزرگوار باشیم.

لازم به ذكر است كه برخی از نسخه‌های خطی ایشان كه در حال حاضر در كتابخانه شخصی ایشان در كاشان موجود است در این رساله فهرست نشده‌اند كه عبارتند از:

1 ـ المسائل الحجّیة به زبان فارسی.

2 ـ فضائل و آداب اعیاد شرعیه به زبان فارسی.

3 ـ النجم الثاقب فی رد هذا الكافر الناصب به زبان فارسی.

4 ـ مجالسی در مصائب امام حسین علیه‌السلام و یارانش به زبان فارسی.

5 ـ شرح كتاب الطلاق من مفاتیح الشرایع فیض كاشانی به زبان عربی.

6 ـ اثنا عشر خطبة به انشاء مؤلف به زبان عربی.

7 ـ قصیدة در مدح صاحب الزمان عج الله تعالی فرجه الشریف به زبان عربی.

8 ـ قصیدة فی ذم الدنیا به زبان عربی.

9 ـ قصیدة فی المرثیة به زبان عربی.

10 ـ قصیدة فی الاشتیاق الی الموت به زبان عربی.

11 ـ قصیدة فی طلب العلم و آدابه به زبان عربی.

12 ـ قصیدة فی مرثیة علی نحو قصیدة امرء القیس به زبان عربی.

13 ـ الفهرست به زبان عربی.

14 ـ شرح سؤال و جواب رأس الجالوت و امام رضا علیه‌السلام به زبان عربی.

          والسلام

          قم ـ مجید غلامی جلیسه

 

 در ذكر كتبی كه از مؤلفات و مصنفات خود این احقر است، كه در نزد خودم می‌باشد، مگر جمله از آنها كه طلاب نسخه اصل آنها را برای استنساخ برده‌اند و نداده‌اند.

] 1[ حقایق النحو فی تطبیق مسائل النحو علی المطالب العرفانیة؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 11/57.[ ] 2[ مصابیح الظلام فی النحو؛ ] 3[ مصابیح الدجی، شرح سیوطی فی النحو؛ ] 4[ التذكرة النوروزیة فی النحو؛ ] 5[حدیقة الجمل؛ ] 6[ حاشیة علی شرح القطر و هذه الكتب مما ألفته قبل البلوغ؛ ] 7[العشرة الكاملة فی التجوید؛ ]نسخ خطی: قم: گلپایگانی، ش 20/104، خط مؤلف، 1290 ق، 5 گ ] 525[. كاشان: كتابخانه ملا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/56. (نسخه ناقص می‌باشد) كاشان: كتابخانه ملا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/57.كاشان: كتابخانه ملا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط علی اكبر بن یوسف بن محمد صالح كاشانی،ش 2/71.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 9094 خطی، نسخ، حسن شریف بن علی كاشانی،1309ق، 19 پ ـ 29 ر ]ج 3/ 130[.[ ] 8[ الوجیزة فی الكلمات النحویة؛ ]احتمالا همان كتاب “كلمات یبحث عنها النحویون” می‌باشد. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 6/57. قم: مركز احیاء میراث اسلامی 6/909 خطی، نسخ، حسن شریف بن علی كاشانی، 1309 ق،32 پ ـ 33 پ ]3/ 131[.[ ] 9[ منظومة فی النحو؛ ] 10[ ایضاً منظومة فی النحو مسماة بدرّة الجمان؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/22.[ ] 11[ منتخب القوانین؛ ]س: ـ منتخب‌القوانین.[ ] 12[المنظومة فی الأصول؛ ]چاپ: چاپ شده ]معجم المطبوعات العربیة فی ایران: 202[[ ] 13[ ایضاً منظومة فی الفقه مسماة بزبدة المقال ]س: + فی نظم الأفعال. [؛]چاپ: بی‌جا، بی‌نا، 68 ص، 1278 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 5/59.[ ] 14[ایضا منظومة فی الأصول مسماة بمنیة الوصول؛ ]عنوان كتاب «منیة الوصول فی علم‌الأصول» می‌باشد. چاپ: به سعی و اهتمام: ابراهیم خوشگذران؛ اسدالله مرادی، كاشان: مجمع متوسلین بهآل‌محمد 9، صص 55-311، 1372 ش. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/42. كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/72.[ ] 15[ منظومة فی الدرایة؛ ]نام این كتاب «الدرة الفاخرة» می‌باشد. چاپ: تصحیح: سید محمدتقی حسینی، مجلة علوم الحدیث، شماره اول، صص 335 ـ 359،1418ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/72.[ ] 16[ منظومة فی علم المناظرة؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 5/42.كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/72.[ ] 17[ منظومة فی علم اصول‌الدین مسماة بالجوهر الثمین؛ ]عنوان كتاب جواهر الثمین می‌باشد. چاپ: تهران: بی‌نا، 1326 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/42.كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، 1/72.[ ] 18[ منظومة فی الصرف؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/22.[ ] 19[ لباب الفكر فی المنطق؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/57.[ ] 20[ لب النظر فی المنطق أیضاً؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/57.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 2/909 خطی، نسخ، حسن شریف بن علی كاشانی،1309ق، (10 ر ـ 11 پ)؛ ]3/ 129[.[ ] 21[ هدایة الضبط فی علم الخط؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/57. قم: مركز احیاء میراث اسلامی 3/909 خطی، نسخ، حسن شریف بن علی كاشانی، 1309ق، (12 ر ـ 19 ر)؛ ]3/ 129[.قم: مركز احیاء میراث اسلامی 1/1198 خطی، نسخ، ضیاءالدین بن نصرالله موسوی كاشانی،1 پ ـ 8 پ ]3/ 459[.قم: مركز احیاء میراث اسلامی ش 3/2827 عكسی، نسخ، حسن شریف بن علی كاشانی،1309 ق، (12 ر ـ 19 ر).قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 1/2738 عكسی، نسخ، ضیاءالدین بن نصرالله موسویكاشانی، 1 پ 8 ـ پ. [ ] 22[ نخبة‌البیان ]در فهرست نسخه‌های خطی مركز احیاء اسلامی “التبیان” آمده است.[ فی علم البیان؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 5/57.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 5/909 خطی، نسخ، حسن شریف بن علی كاشانی،1309ق، (29 پ ـ 32 ر)؛ ]3/ 130[.[ ] 23[ تعلیقات علی تمهید القواعد للشهید الثانی؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/48.[ ] 24[ تعلیقات علی مقدمة الفصول؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 12/57.[ ] 25[ منظومة فی علم‌البیان؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 11/58.[ ] 26[ منظومة فی فن البدیع مسماة بزهرة الربیع؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 12/58.[ ] 27[فهرسة الأمثال؛ ]عنوان كتاب فهرست منتخب الأمثال می‌باشد. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 41.قم: مركز احیاء میراث اسلامی ش 901 عكسی، نسخ، خط مؤلف، 281 ص ]3/ 102[.[ ] 28[نخبة الأمثال ]عنوان كتاب «نخبة‌المقال فی منتخب‌الأمثال» است. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/1. (دو نسخه كه یكی پاكنویس و مفصل‌تر می‌باشد). قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 1/903 عكسی، نسخ، خط مؤلف، 2 ـ 398 ]3/ 103[.[؛ ] 29[ منتخب‌الأمثال؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 6/45.[ ] 30[ نظم‌الأمثال؛ ] 31[ الأنوار السانحة فی تفسیر الفاتحة؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 54.[ ] 32[ بوارق القهر فی تفسیر سورة الدهر؛ ]چاپ: تحقیق: مؤسسه الضحی الثقافیة، قم: نشر عالمه، 354 ص، 1381 ش. تحقیق: مؤسسه الضحی الثقافیة، قم: شمس الضحی، 356 ص، 1383 ش. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 53.[ ] 33[ تفسیر فارسی علی سورة الجمعة ]س: +تفسیر عربی سورة الجمعة [؛]عنوان تفسیر عربی سوره جمعه «اللمعة فی تفسیر سورة الجمعة» می‌باشد.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/1.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 2/903 عكسی، نسخ، خط مؤلف، 399 ـ 414 ]3/ 103[.[ ] 34[ تفسیر سورة الملك؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 26.[ ] 35[ تفسیر سورة انا فتحنا؛ ]چاپ: تهران: بی‌نا، 1323 ق. ]معجم المطبوعات العربیة فی ایران: 246[.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/23.كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط ابن علی بن احمد نراقی، ش 1/71.[ ] 36[ تفسیر سورة قل هو الله؛ ] 37[ شرح الخطبة الشقشقیة؛ ]عنوان این كتاب «كشف‌السحاب فی شرح الخطبة الشقشقیة» می‌باشد. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 9/57.[ ] 38[ مصاعد الصلاح؛ ] 39[ شرح دعاء الصباح؛ ]عنوان این كتاب معارج الصلاح فی شرح دعاء الصباح می‌باشد. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 37.[ ] 40[ جذبة الحقیقة شرح دعای كمیل؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/59.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 1/881 عكسی، نستعلیق و نسخ، خط مؤلف، 1- 80]3/ 73[.[ ] 41[ شرح علی الخمسة عشر من مناجات السجاد علیه‌السلام؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/59.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 2/881 عكسی، نستعلیق و نسخ، خط مؤلف، 81- 104]3/ 73[.[ ] 42[ شرح علی ]س: ـ علی. [ دعاء السحر؛ ]چاپ: قم: بی‌نا، 86 ص، 1405 ق.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/52.[ ] 43[ شرح علی الجوشن الصغیر؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/52.[ ] 44[ شرح دعاء صنمی قریش؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/52.[ ] 45[ شرح عربی علی ]س: ـ علی.[ دعاء عدیلة؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 30.[ ] 46[ شرح فارسی علی العدیلة مسمی بعقائد الإیمان؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 1259 ق. تهران: بی‌نا، 334 ص، 1316 ق. (خط محمدتقی بن ملا حسین طالقانی) ]فهرست كتب چاپسنگی فارسی كتابخانه مركزی تبریز: 121[تهران: بی‌نا، 341 ص، 1360 ق. قم: بصیرتی، 343+26 ص. بی‌تا. [ ] 47[ رسالة فی اصطلاحات اهل الجفر؛ ] 48[ رسالة فی نخبة من الدعوات الواردة فی الأوقات الشریفة؛ ] 49[ شرح علی شرح الباب الحادی عشر مسمی بشمس المشارق؛ ] 50[ اسرار العارفین فی الأخلاق؛ ]عنوان اصلی كتاب اسرار العارفین و انوار السالكین است كه در سه باب می‌باشد. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 40.تهران: ملك 2/2134، نسخ، احتمالا از مؤلف، 1273 ق، (123 ر ـ 166 ر)؛ ]5/ 430[.[ ] 51[ توضیح السبل؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 36.كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 68.[ ] 52[ مقدمة السلوك فی اصطلاحات الصوفیة؛ ] 53[ النخبة المجموعة فی المطالب المتفرقة؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/56.[ ] 54[ القواعد الربانیة فی باطنیات الأخلاق؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/51.[ ] 55[ الملهمة القدوسیة فی المناجاة؛ ] 56[ المقالات المخزونة فی المناجاة أیضا؛ ] 57[ اكمال الحجة فی المناجاة ایضاً؛ ] 58[ بدر البلاغة فی الخطب؛ ] 59[ درة اللاهوت فی المطالب العرفانیة؛ ] 60[ ریاض العرفان فی المثنویات؛ ] 61[ شعل الفؤاد؛ ] 62[ تبصرة السائر فی دعوات المسافر؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 28.كاشان: كتابخانه ملا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط آقا محمد آیت‌الله زاده، 1/67.[ ] 63[ النخبة الرفیة فی شرح الدرة البهیة فی الاصول؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/48.[ ] 64[ مسائل الأفعال فی أفعال الصلوة؛ ] 65[ الكلمات الجذبیة؛ ] 66[ رسالة فی الرد علی البابیة؛ ایضا ] 67[ رسالة فی الرد علیهم مسماة برجم الشیاطین فی الرد الملاعین؛ ]نسخ خطی: قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 1164 خطی، نستعلیق و نسخ، خط مؤلف، 1285 ق، 54 گ ]3/ 406[.[ ] 68[ فضیحة اللئام فی الرد علی من ابدع فی الاسلام؛ ] 69[ رسالة فی علم المناظرة؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 8/57.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 1/909 خطی، نسخ، حسن شریف بن علی كاشانی،1309ق، (1 پ ـ 9 پ)؛ ]3/ 128[.[ ] 70[ حكم المواعظ؛ ] 71[ رسالة فارسیة فی أفعال الحج؛ ] 72[ شرح علی القصاص و الدیات من المفاتیح؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 32.[ ] 73[ الدر المكنون فی شرح دیوان المجنون؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 38.كاشان: مدرسه سلطانی كاشان، ش 2/189، نسخ، بی‌كا، 1300 ق ]فهرست مدرسه سلطانیكاشان، ص 19؛ نشریه نسخه‌های خطی: 4/ 356[. كاشان: كتابخانه ارشاد اسلامی كاشان، ش:26 نسخ، محمد حسین بن محمد جعفر كاشانی، 1300 ق، 196 گ ] 34[. قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 3359 عكسی، نسخ، محمد حسین بن محمد جعفركاشانی، 1300 ق، 196 گ.[ ] 74[مقدمة التعلیم و التعلم؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/49.[ ] 75[ صراط الرشاد فی الأخلاق؛ ]عنوان كامل كتاب «صراط الارشاد و میزان العباد» می‌باشد.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 10/57.[ ] 76[ قوامیس الدرر فی مجلدین فی مطالب متفرقة ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/40. (جلد اول) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 50. (جلد دوم) [؛]س: + منتخب القوامیس.[ ] 77[ رسالة فی تحقیق حكم العصیر؛ ] 78[ رسالة فی الشكیات؛ ] 79[ رسالة فی التیمم؛ ] 80[ رسالة فی حجیة الظن؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/48.[ ] 81[ قبس المقتبس فی شرح من عرف نفسه فقد عرف ربه؛ ]چاپ: به ضمیمه كتاب مجمع الفوائد و ملتقی الشوارد فی علوم الأوائل و الأواخر نوشتهسید عزیزالله امامت كاشانی به چاپ رسیده است. تحقیق: محمود شریفی: فصلنامه علوم حدیث، شماره 4، صص 125-140، تابستان1376ش. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/59. قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 3/881 عكسی، نستعلیق و نسخ، خط مؤلف، 105- 112]3/ 73[.[ ] 82[ رسالة فی معنی الصلوة علی محمّد و آله؛ ]چاپ: تصحیح: اسدالله مرادی بروجردی، كاشان: حسینیه آیت‌اله امامت كاشانی، مجمعمتوسلین به آل محمد 9، 374 ص، 1383 ش.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/59.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 3/881 عكسی، نستعلیق و نسخ، خط مؤلف، 113 ـ 121 ]3/ 74[.[ ]83[ البارقات المكلوتیة فی الأخلاق؛ ]چاپ: كاشان: مجمع متوسلین به آل محمد 9 196 ص، 1376 ش. قم: شمس الضحی، 284 ص، 1427 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 7/59.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 6/881 عكسی، نستعلیق و نسخ به خط مؤلف، 169ـ 343]3/ 74[.[ ] 84[ مسائل الأحكام فی المسائل العملیة؛ ]چاپ: چاپ شده ]فهرست كتابهای چاپی فارسی: 2/ 3553[ نسخ خطی: قم: مركز احیاء میراث اسلامی: ش 1845 خطی، محمد حسین بن محمد جعفركاشانی، 1301 ق.، 220 گ ]5/ 264[ مشهد: آستان قدس، ش 14954، نسخ، بی‌كا، 135 گ ]فهرست رایانه‌ی[[ ] 85[ وسیلة الأخوان فی رؤوس المسائل العملیة؛ ]نسخه خطی: قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 329 خطی، نسخ، محمد حسین بنمحمد جعفر كاشانی، 1295 ق، 72 گ ]1/ 433[.تهران: دانشگاه تهران، ش 9497، مند علی بن أبوالقاسم آقا حسین آقاصالح شعرباف كاشانی،1295 ق، 39 گ ]17/ 385[[ ] 86[ رسالة فارسیة فی الشكیات والسهویات؛ ] 87[ رسالة فارسیة فی مسائل الإجتهاد و التقلید؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/45.[ ] 88[ منتخب المسائل فی المسائل العملیة؛ ] 89[ مغانم المجتهدین فی حكم صلوة الجمعة و العیدین فی زمان الغیبة؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 158 ص، 1390 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 33.[ ] 90[ رسالة فارسیة فی أفعال الصلوة؛ ] 91[ منتقد المنافع فی شرح النافع مجلدات كثیرة؛ ثلاث مجلدات فی الطهارة ]چاپ: قم: بوستان كتاب، 716 ص، وزیری، 1384 ش. [ و مجلدات خمس فی الصلوة و مجلد فی الإرث ومجلد فی القضا و الشهادة و مجلد فی المتاجر ]س: و مجلد فی الزكوة و الخمس و الصوم و مجلد فی الحج.[؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 1283 ق. (خط مؤلف) ]فهرس التراث: 2/ 288[.قم: بی‌نا، 1396 ق. ]فهرس التراث: 2/ 288[.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 6. (كتاب القضاء) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 7. (كتاب الشهادات) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 8. (جلد اول كتاب الطهارة) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 9. (جلد دوم كتاب الطهارة) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 10. (جلد سوم كتاب الطهارة)كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 11. (جلد اول كتاب الصلاة) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 12. (جلد دوم كتاب الصلاة) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 13. (جلد سوم كتاب الصلاة) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 14. (جلد چهارم كتاب الصلاة) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 15. (جلد پنجم كتاب الصلاة)كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 16. (كتاب المواریث) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 17. (كتاب المتاجر) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/18. (كتاب الزكاة) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/18. (كتاب الخمس) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/18. (كتاب الصوم) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/18. (كتاب الاعتكاف) كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/18. (كتاب الحج الا بعض مسائله)[ ] 92[ وسیلة المعاد فی فضائل آل محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله؛ ] 93[ ذریعة المعاد فی الفضائل أیضا؛ ]چاپ: بی‌جا: محمدشریف آیت‌الله‌زاده كاشانی، 3 جلد، 1331 ـ 1371 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/46.[ ] 94[ رسالة فارسیة فی الرجعة؛ ] 95[ مستقصی المدارك؛ ] 96[ منتخب القواعد؛ ] 97[ ریاض الحكایات؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 243 ص، 1317 ق. بی‌جا: بی‌نا، 240 ص، 1320 ق. تهران: بی‌نا، 247 ص، 1322 ق ]فهرست كتب چاپ سنگی سازمان مدارك فرهنگی انقلاب اسلامی: 45[.تهران: احمد و محمود اخوان كتابچی، 220 ص، وزیری، 1352 ق. كاشان: مرسل، 221 ص، 1371 ش. كاشان: مرسل، رقعی، 224 ص، 1377 ش. كاشان: مرسل، رقعی، 224 ص، 1379 ش. تهران: شركت نسبی كانون كتاب، 160 ص، بی‌تا. اصفهان: بی‌نا، 259 ص، بی‌تا. تهران: بی‌نا، 183 ص، بی‌تا. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/5.[ ] 98[ تنبیهات الغافلین؛ ]چاپ: بی‌جا، بی‌نا، 592 ص، رقعی، بی‌تا،. (به همراه تشویقات السالكین و گلزار اسراروساقی‌نامه، رباعیات، نصیحت نامه و شكایت نامه به چاپ رسیده است). تهران: آخوند ملّا هاشم، 374 ص، 1322 ق. تهران: آخوند ملّا هاشم، 374 ص، 1392 ق. (افست از چاپ قبلی). نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/60.تهران: دانشگاه تهران 4/4297[ ] 99[ اسرار الأنبیاء فی ترجمة الجواهر السنیة؛ ]عنوان كامل كتاب «اسرارالأنبیاء و أنوارالأصفیاء» می‌باشد كه این كتاب ترجمه تحت اللفظی از كتاب «الجواهر السنیة» شیخ حر عاملی (د: 1104 ق.) است كه در آن احادیث قدسیه گردآوری شده است.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/34.قم: مرعشی، ش 2855، نسخ، محمدحسین بن محمدجعفر كاشانی، 1292 ق، 246 گ]8/ 58[. قم: مرعشی، ش 1242، نسخ، علی‌اكبر بن محمدحسین بن علی‌اكبر، 1310 ق، 187 گ]4/ 41[. چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 566 ص، وزیری، 1405 ق.[  ] 100[ مصابیح الصائمین فی آداب الصوم؛ ]چاپ: چاپ شده ]معجم المطبوعات العربیة فی ایران، ص 543[. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/34.[ ] 101[ جمل النواهی فی شرح حدیث المناهی؛ ]چاپ: قم: الكاشانی، 272 ص، رقعی، 1364 ش. (با ترجمه‌ی متن حدیث مناهی ازمحمد شریف) ]معجم المطبوعات العربیة فی ایران: 290[. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 20.[ ] 102[ توضیح‌البیان فی تسهیل الأوزان؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 227 ص، رقعی، 1313 ق. بی‌جا: بی‌نا، رقعی، 1328 ق. ]فهرس التراث، ج 2، ص 288[.تهران: به اهتمام شیخ محمد حسین بن ملّا محمّد كتابفروش خوانساری، خشتی، 227 ص،1313 ق. ]مشار فارسی: 1/ 1449[.قم: بی‌نا، 560 ص، رقعی، 1404 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/5.كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط محمدحسین بن محمد جعفر كاشانی، ش64.كاشان: مدرسه سلطانی كاشان 2/142، نسخ، بی‌كا، 1295 ق ]فهرست مدرسه سلطانی كاشان:12؛ نشریه نسخه‌های خطی: 4/ 355[.[ ] 103[ مجالس الأبرار فی فضائل آل محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/46.[ ] 104[ شرح اللغز؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/52.[ ] 105[ رساله فارسیه در آداب روز جمعه؛ ]چاپ: به سعی و اهتمام: ابراهیم خوشگذران؛ اسدالله مرادی، كاشان: مجمع متوسلین به آل محمد 9، صص 123-154، 1372 ش. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/45.[ ] 106[ اسرار حسینیه؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 24 ص، 1329 ق. بی‌جا: بی‌نا، 24 ص، 1380 ق. به اهتمام: حسین درگاهی، تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معاونت فرهنگی، رقعی، 108 ص، 1375 ش.به اهتمام: حسین درگاهی، تهران: رایزن، رقعی، 92 ص، 1378 ش. [ ] 107[ شرح لامیة العجم؛ ] 108[ شرح قصیدة السید اسماعیل الحمیری؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/25.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 1982 خطی، نسخ، محمد بن حبیب الشریف، جمادیالثانی 1373 ق، 37 گ ]5/ 414[ چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 1374 ش.[ ] 109[ شرح قصیدة الفرزدق؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/25.[ ] 110[ جنة‌الحوادث فی شرح زیارة الوارث؛ ]چاپ: به اهتمام: آقا محمد شریف آیة الله زاده كاشانی، قم: چاپخانه علمیه، 84 صفحه،رقعی، 1405 ق. (به ضمیمه شرح زیارت عاشورا به چاپ رسیده است).تحقیق و تعلیق: نزار الحسن، قم: دار جلال الدین، وزیری، 196 صفحه، 1381 ش. تحقیق و تعلیق: نزار الحسن، بیروت: دارالعلوم للتحقیق و الطباعة و النشر وا لتوزیع، 192 ص،رقعی، 1423 ق. تحقیق و تعلیق: نزار الحسن، قم: دار جلال الدین، وزیری، 196 صفحه، 1383 ش. تحقیق و تعلیق: نزار الحسن، بیروت: دارالعلوم، وزیری 192 صفحه، 1423 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 30.[ ] 111[ القول الفصل فی ان منجزات المریض من الأصل؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/42.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 2/2413 خطی، نسخ علی بن محمد مهرآبادی، 15جمادی الثانیة 1324 ق، 32 ص ]6/ 295[[ ] 112[ تسهیل المسالك إلی المدارک؛ ]چاپ: كاشان: بی‌نا، 48 ص، 1374 ش. بی‌جا: بی‌نا، 40 ص، 1404 ق. قم: كتابخانه آیة الله مرعشی، 40 ص، 1404 ق. تصحیح: جواد حسینی، كاشان، مجمع متوسلین به آل محمد 9، 98 ص، رقعی، 1379 ش.قم: المطبعة العلمیة، 287+40 ص، بی‌تا. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/22.[ ] 113[ گوهر مقصود در وفای به عهود؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/22. تهران: دانشگاه تهران 5672، نستعلیق، محمد بن حبیب الله شریف، 1349 ق.، 38 گ]16/ 63[چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 54 ص، جیبی، بی‌تا. [ ] 114[ گلزار اسرار؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 592 ص، رقعی، بی‌تا. (به همراه تنبیهات الغافلین، تشویقاتالسالكین، ساقی نامه، رباعیات، نصیحت نامه و شكایت نامه به چاپ رسیده است).نسخ خطی: تهران: دانشگاه تهران، ش 5/4297.[ ] 115[ ساقی‌نامه فی مدح علی علیه‌السلام؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 592 ص، رقعی، بی‌تا. (به همراه تنبیهات الغافلین، تشویقاتالسالكین، گلزار اسرار، رباعیات، نصیحت نامه و شكایت نامه به چاپ رسیده است).[ ] 116[ ساقی‌نامه فی الأَخلاق؛ ]چاپ: تهران: آخوند ملّا هاشم، 374 ص، 1322 ق. [ ] 117[ شرح الأربعین فی فضائل أمیرالمؤمنین علیه‌السلام ؛ ] 118[ أحسن التراتیب فی نظم المكاتیب؛ ]نسخه خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4.چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 161 ص، 1394 ق. (خط مؤلّف).[ ] 119[ تذكرة الشهداء ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 14+454، رحلی، 1308 ق. بی‌جا: بی‌نا، 452 ص، 1389 ق. به كوشش: جعفر رسول زاده، كاشان: مرسل، 126 ص، 1381 ش (برگزیده 72 مجلس از اینكتاب است).تصحیح: عباس محمد قلیان، قم: شمس الضحی، 632 ص، وزیری، 1384 ش. تصحیح: سید علی جمال اشرف، قم: مدین، 540 ص، وزیری 1385 ش. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط محمد حسین بن محمد جعفركاشانی، ش 63. قم: كتابخانه شهید محمد حسین شریعتی، نستعلیق، أبوالقاسم بن علی‌اكبر، 1313 ق، 151 گ] 63[.[ فی مصائب سیدالشهداء؛ ] 120[ نخبة المصائب؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 111 ص، 1336 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3.[ ] 121[ مفتاح السعادات فی الدعوات؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/47.[ ] 122 [رسالة فی علم الجفر؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/47.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 2/1198 خطی، نستعلیق، محمد بن نصرالله موسوی كاشانی، 1313 ق، (9 پ ـ 18 ر)؛ ]3/ 459[.[ ]123[ تشویقات السالكین الی معارج الحق و الیقین؛ ]چاپ: بی‌جا، بی‌نا، 592 ص، رقعی، بی‌تا. (به همراه تنبیهات الغافلین، گلزار اسرار، ساقینامه، رباعیات، نصیحت نامه و شكایت نامه به چاپ رسیده است).تهران: آخوند ملّا هاشم، 374 ص، 1322 ق. تهران: آخوند ملّا هاشم، 374 ص، 1392 ق. ]افست از چاپ قبلی[.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/60.[ ] 124 [كتاب الرباعیات؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 24 ص، جیبی، 1380 ق. كاشان، بی‌نا، 88 ص، 1373 ق. بی‌جا: بی‌نا، 592 ص، رقعی، بی‌تا. (به همراه تنبیهات الغافلین، تشویقات السالكین، ساقینامه، گلزار اسرار، ساقی نامه در مدح امیرالمؤمنین، نصیحت نامه و شكایت نامه به چاپرسیده است).نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 61.تهران: دانشگاه تهران 5994، نستعلیق، سده 14، 73 گ ]16/ 175[.[ ] 125[ شرح علی زیارة عاشوراء؛ ]چاپ: به اهتمام: آقا محمد شریف آیة‌الله زاده كاشانی، قم: چاپخانه علمیه، 84 ص، رقعی،1405 ق. (به ضمیمه جنة الحوادث فی شرح زیارة الوارث).تحقیق: نزار الحسن، قم: دار جلال الدین، وزیری، 118 صفحه، 1382 ش. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 29. قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 7/909 خطی، نسخ، حسن شریف بن علی كاشانی، 1309 ق، (35 پ – 46 پ)؛ ]3/ 131[.[ ] 126[ ذریعة الاستغناء فی تحقیق مسئلة الغناء؛ ]چاپ: تحقیق: دانشگاه كاشان: مركز احیاء آثار ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی (ره)، 176ص، وزیری، 1375 ش.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 43. [ ] 127[ رسالة فارسیة فی المكاسب و المتاجر؛ ]د: رسالة فارسیة فی الرضاع…. رسالة فارسیة فی خواص الأسماء الحسنی.[ ] 128[ رسالة فارسیة فی الرضاع؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط آیة‌الله سید فخرالدین امامت، ش 65.كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط محمد حسین بن محمد جعفر كاشانی،2/66.[ ] 129[ رسالة فارسیة فی الارث؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط آیة‌الله سید فخرالدین امامت، ش 2/64.[ ] 130[ رسالة فارسیة فی القصاص و الدیات؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط آیة‌الله سید فخرالدین امامت، ش 1/66. كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/66.[ ] 131[ رسالة فارسیة فی خواص الأسماء الحسنی؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 96 ص، 1329 ق. تعریب هـ . ج. الحسینی؛ اعداد و اخراج حسین جهاد الحسانی، نجف: مؤسسة البلاغ، وزیری،189 صفحه، 1420 ق. تحقیق: مؤسسه الضحی الثقافیة، قم: عالمة 148 ص، 1381 ش. قم: صائب، 352 ص، وزیری، 1383 ش. تهران: شمس الضحی، 148 ص، 1383 ش. تهران: یاس بهشت، 352 ص، 1384 ش. [ ] 132[ رسالة فی عدم جواز صلح حق الرجوع مطلقا؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/42.[ ] 133[ رسالة فی المعاطاة در نزد آقا یحیی است ]س: ـ در نزد آقا یحیی است.[؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 21.[ ] 134[ القصیدة السینیة فی الأخلاق؛ ] 135[ التعلیقات علی اعتقادات الصدوق (ره)؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 44 ز.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 902 عكسی، نستعلیق، خط مؤلف، 176 ص ]3/ 102[.[ ] 136[ رسالة طویلة فی معاملات الفضولی؛ ] 137[ مجمع الحواشی علی شرح اللمعة؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 35. [ ] 138[ ایضاح الریاض فی الحواشی علی الشرح الكبیر فی مجلدین؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 62. (جلد دوم و سوم).كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط علی بن حسین كاشانی، ش 70. قم: مرعشی، ش 3147، نسخ، بی‌كا، بی‌تا، 86 گ ]8/ 378[.[ ] 139[ لباب الألقاب فی ألقاب الأطیاب؛ ]چاپ: تهران: مطبعة مصطفوی، 160 ص، 1378 ق. ]معجم المطبوعات العربیة فی ایران: 231[. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 24.كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، خط احمد فرزند مؤلف، ش 69.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 904 عكسی، نسخ، خط مؤلف، 112 ص ]3/ 105[.[ ] 140[ رسالة مبسوطة فی اصل البرائة و الإحتیاط؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2.[ ] 141[ مراحل الأصحاب فی تحقیق مسئلة الإستصحاب؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 19.[ ] 142[ منتخب المقالات فی كتاب المقامات؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/23.[ ] 143[ جملة من الأشعار المتفرقة؛ ] 144[ شرح فارسی بر قصیده مخمسه شیخ زین‌الدین در مراثی حسین بن علی علیه‌السلام؛ ]چاپ: تهران: بی‌نا، 88 ص، 1380 ش. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 1/58.[ ] 145[ قصیدة مخمسة فی مراثی الحسین علیه‌السلام؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 2/58.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، 1/905 عكسی، نسخ و نستعلیق، خط مؤلف، (برگ 1 ـ 34)؛]3/ 104[.[ ] 146[ قصیدة فی ذم هذا الزمان و الاستغاثة بصاحب الزمان (عج الله تعالی فرجه الشریف)؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 3/58.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 3/905 عكسی، نسخ و نستعلیق، خط مؤلف، 45- 50]3/ 105[.[ ] 147[ قصیدة فی مرثیة الحسین أیضا؛ ]چاپ: تحقیق: فارس حَسّون كریم، مجلة تراثنا، العدد 61، صص 187 ـ 218، 1421 ق. نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 4/58.قم: مركز احیاء میراث اسلامی، ش 2/905 عكسی، نسخ، و نستعلیق، خط مؤلف، (8 برگ،35 ـ 45)؛ ]3/ 105[.[ ] 148 [أیضا قصیدة فی المرثیة؛ ] 149[ درة الدرر فی تفسیر سورة الكوثر؛ ](تفسیر ـ عربی) چاپ: تهران: بی‌نا، 51 ص، 27-1326 ق. ]معجم المطبوعات العربیة فی ایران: 253[. بی‌جا: بی‌نا، 51 ص، جیبی، 1328 ق. [ ] 150[ منتخب من درّة‌الغواص؛ ]نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 55.[ ] 151[ منتخب الأمثال؛ ] 152[ رساله انتخاب المسائل؛ ]چاپ: چاپ شده ]فهرست كتابهای چاپی فارسی، ج 1، ص 344[.نسخ خطی: كاشان: كتابخانه ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی، ش 5/45.[ ] 153 [نصیحت‌نامه؛ ]چاپ: تهران: بی‌نا، 43 ص، بی‌تا. بی‌جا: بی‌نا، 592 ص، رقعی، بی‌تا. (به همراه تنبیهات الغافلین، تشویقات السالكین،ساقی‌نامه، گلزار اسرار، ساقی نامه در مدح امیرالمؤمنین، شكایت‌نامه به چاپ رسیده است).[ ] 154[ شكایت‌نامه؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 592 ص، رقعی، بی‌تا. (به همراه تنبیهات الغافلین، تشویقات السالكین، ساقی نامه، گلزار اسرار، ساقی نامه در مدح امیرالمؤمنین، نصیحت نامه به چاپ رسیده است).[ ] 155[ حواشی بر رساله زینة العباد؛ ] 156 [حواشی بر رساله شیخ جعفر شوشتری؛ ] 157[ حواشی بر رساله مجمع المسائل؛ ] 158 [حواشی بر رساله آقا باقر. ]س. سرّ المستسر فی الطلسمات و الدعوات.[

فصل

در ذكر كتبی كه از مؤلفات این احقر به چاپ رسیده است ]در نسخه «س» از این بخش به بعد نیامده است و به جای آن این پاراگراف ذكر شده است: و تعدادی دیگر از تصنیفات آن مرحوم. و حقیر محمدشریف آیت‌الله‌زاده كاشانی فرزند مؤلف مرحوم آقای ملّا حبیب‌الله شریف كاشانی بعد از وفات والد كتب زیر را به چاپ رسانیده‌ام: (1) گوهر مقصود در وفای به عقود (2) مصابیح الصائمین فی اسرار الصوم و آدابه (3) رساله دراعیاد شرعیه (4) رساله در رجعت ائمة (5) كتاب اشعار شكایت نامه و نصیحت نامه (6) كتاب الرباعیات (7) تسهیل المسالك الی المدارك فی رؤس القواعد الفقهیة (8) كتاب نخبةالمصائب (9) شرح فارسی بر قصیده مخمسه شیخ زین‌الدین و اسرار الحسینیة در یك جلد(10) لباب‌الالقاب فی ألقاب‌الأطیاب (11) ذریعة‌المعاد (12) تذكرة‌الشهداء (13)منتخب‌القوامیس (14) مغانم‌المجتهدین به خط مؤلف و منظومه زبدة‌المقال به خط ابن المؤلف محمد بن حبیب‌الله الشریف. [

رساله وسیلة‌الاخوان در مسائل عملیة؛ رساله مسائل الأحكام؛ رساله تقلید؛ تسهیل‌الأوزان؛ شرح فارسی عدیله مسمی به عقائد الإیمان؛ ریاض الحكایات مكررا چاپ شده است؛ تفسیر سوره انّا فتحنا؛ تشویقات السالكین؛ تنبیهات الغافلین؛ گلزار اسرار؛ ساقی نامه فی مدح امیرالمؤمنین علیه‌السلام ؛ ایضا ساقی نامه فی الأخلاق؛ اشعار ورباعیات متفرقه كه با كتب خمسه سابقه مزبور در یك مجلد چاپ شده است؛ وسیلة‌المعاد؛ تفسیر المعاد؛ ]د: ـ تفسیر المعاد.[ تفسیر سورة توحید؛ تفسیر سوره انّا أعطیناك الكوثر؛ منظومة اصول دین؛ منظومة اصول فقه؛ منظومة علم درایة؛ منظومة علم مناظرة؛ انتخاب المسائل؛ رساله رجعت؛ ]چاپ: بی‌جا: بی‌نا، 12 ص، رقعی، بی‌تا.[ اسرار حسینیه؛ شرح خواص‌الأسماء؛ رسالة آداب‌التجارة.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا